Waarom praten over depressie essentieel is

Waarom praten over depressie essentieel is

Praten over depressie? Iedereen bleef het maar zeggen, Fabian het is belangrijk om te praten over je gevoelens. Over wat je bezig houdt. Maar er waren zoveel redenen om het niet te doen. Ik had de hoop van binnen al opgegeven. Ik had zo geen zin meer om uit proberen te leggen hoe ik me voelde. Zeker niet tegenover naasten, ik wilde hen niet tot last zijn met mijn verdriet. En soms tegenover mijn therapeuten was ik niet helemaal eerlijk, ik had soms niet het gevoel dat ze me écht begrepen.

En toch kwam er naar verloop van tijd verandering dat ik meer behoefte had aan gesprekken. Ik kreeg een vaste therapeut waarmee ik een klik had en ze kon zich aardig inleven. Ook had ze soms nog eens een goede tip die me hielp. Ik voelde me gezien, gehoord en gesteund door haar. Bij haar kon ik het hebben over mijn ware depressieve gevoelens. En dat maakte dat het praten mijn gedachten ventileerde. Het luchtte op en ik kreeg weer wat ruimte in mijn chaotische gedachten wat zorgde voor meer rust.

Ik maakte in die depressieve periode veel veranderingen mee en ik bleef er achteraf gezien vaak veel te lang mee rondlopen om verschillende redenen.

• Je denkt dat je de enige bent
• De eerste stap is te moeilijk
• Je weet niet bij wie je terecht kan
• Je herkent de signalen niet op tijd
• Je voelt je een nummertje
• Er zijn te lange wachtlijsten voor hulp

Toch is het essentieel om niet te wachten tot het laatste moment. Door mijn gedachten en gevoelens bespreekbaar te maken, maakte ik kenbaar wat er zich vanbinnen afspeelde. Dit leverde mij een aantal dingen op:

• Praten helpt, het geeft je inzichten
• Je ventileert je gedachten
• Je creëert orde in de chaos in je hoofd
• Je merkt dat je niet de enige bent
• Mensen in je omgeving zijn op de hoogte en kunnen zonodig helpen
• Het lucht op omdat je je gedachten en emoties uitspreekt
• Het creëert ruimte voor nieuwe inzichten
• Het kan ervoor zorgen dat problemen niet groter worden
• Je geeft gedachten en gevoelens uiting

Het is dus belangrijk om op tijd hulp te vragen. Om te voorkomen dat problemen verergeren. En om te voorkomen dat er (later) langdurige zorg nodig is.

Ik heb daarom een compleet online programma ‘Eerste Hulp Bij Depressie’ samengesteld voor mensen die worstelen met depressie. Het programma is volledig online dus je kunt het volgen waar, wanneer en zoveel je wilt en je krijgt direct toegang. Hierdoor leer je op een andere manier omgaan met depressie waardoor je weer meer rust, energie en plezier kan ervaren.

Dat gun ik je!

Over de schrijver
Reactie plaatsen