Depressie - van overleven naar leven

16.186

Boeken verkocht

11.114

Reacties, emails & recensies

17.400+

Volgers op sociale media

Een aangrijpend levensverhaal vol hoop, authenticiteit en inspiratie!

Wat als het leven elke dag aanvoelt als overleven? In een maatschappij die de druk op blijft voeren?

Ik kon het niet meer bijbenen en voelde mij zwaar depressief en een totale mislukking, omdat anderen wel gelukkig waren.

Eenzaam, in een wereld met ruim zeven miljard mensen omdat niemand leek te begrijpen hoe ik me voelde. Op mijn achttiende voelde de psychische pijn zo ondraaglijk dat er nog maar één mogelijkheid leek te bestaan.

Een dagelijkse strijd met zelfdoding om de pijn te laten stoppen. Niet omdat ik per se dood wilde, maar omdat ik geen uitweg meer zag. Het was de wanhoop dat er nooit een einde aan de depressie zou komen. Het was de rust waar ik zo naar verlangde.

Na meerdere opnames, diverse therapieën, spiritualiteit en het bewuster volgen van mijn hart kwam ik steeds meer tot de kern naar een gelukkiger leven. Depressie was voor mij een noodsignaal dat het anders moest.

Na twaalf jaar worstelen was ik pas écht klaar om te veranderen. Of beter gezegd: ‘Ik mocht steeds meer worden wie ik in essentie ben.’

Dat is me uiteindelijk gelukt. Het was een weg van overleven naar leven.

Dit waargebeurde levensverhaal is gebaseerd op het thema depressie en beschrijft mijn worstelingen, mijn strijd en de transformaties die ik doormaakte naar een gelukkiger en vrijer leven. Met dit boek wil ik mijn ervaringen en inzichten delen om anderen bewuster te maken en te helpen.

boek depressie

Depressie - van overleven naar leven

Het boek is niet bedoeld als hét antwoord op depressie, want een universeel antwoord hierop bestaat niet. Die antwoorden zijn voor iedereen anders en die vind je in jezelf.

Dit boek is geschreven als inspiratiebron voor mensen die worstelen met depressiviteit, voor naasten die willen begrijpen wat iemand doormaakt tijdens een depressie en voor professionals die werkzaam zijn in de GGZ.

Mijn naam is Fabian Ruijgrok en ik heb twaalf jaar lang met depressie geworsteld. Hierdoor weet ik als geen ander wat een depressie inhoudt.

Ik ken de wanhoop, de angst om te voelen, de pijn, de constante strijd, de ups en downs, de vicieuze cirkel en het oordelende kritische stemmetje dat ik nooit goed genoeg zal zijn.

Ik voelde mij een totale mislukking omdat anderen wel gelukkig waren. Eenzaam in een wereld met ruim 7 miljard mensen omdat niemand leek te begrijpen hoe ik me voelde.

fabian depressie

De wanhoop dat er nooit meer een einde aan komt

Ik verlangde zo naar rust. Op mijn achttiende werd de psychische pijn ondragelijk. Ik was genoodzaakt om mijn studie en baan op te zeggen.

labels depressie

Negatieve gedachten, onzekerheden, weinig zelfvertrouwen, me schuldig voelen, malen, mezelf veroordelen, een laag zelfbeeld en destructieve patronen maakte dat ik elke keer belandde in een negatieve vicieuze cirkel en afgleed in depressie.

Hierna ging het snel achteruit. Ik voelde me somber, zwak, depressief en wilde anderen niet tot last zijn met mijn problemen.

Dagen kon ik op bed liggen, het liefst kroop ik diep onder de dekens. Afgesloten van alles en iedereen om mij heen, daar had ik rust...

Ik ging steeds meer geloven dat er nooit meer een einde aan de depressie zou komen.

Die wanhoop en uitzichtloosheid maakte dat ik dagelijks streed met gedachten om een einde te willen maken aan mijn leven. Niet omdat ik perse dood wilde, maar omdat ik geen uitweg meer zag.

Één van mijn grootste ontdekkingen

Wat waren de dingen die alles voor mij veranderde? Het zijn meerdere stapjes geweest maar dit alles begon met die eerste bewuste keuze die ik maakte, dat ik niet op deze manier oud wilde worden. Hoe wil ik het dan wel? Ik besefte dat ik het niet meer alleen kon, ik had hulp nodig! 

Gelukkig kwam ik in contact met een heel goede coach die mij naar binnen leerde keren. Ik ging onder begeleiding van haar op ontdekkingsreis in mijzelf. Ik ging meer voelen, kreeg steeds meer begrip voor mijzelf en deed 1 van mijn grootste ontdekking ooit:

Ik ben niet mijn depressie, ik ben zoveel meer dan dat!

Fabian Ruijgrok spreker seminar depressie

Ik leef nu al 7 jaar een depressievrij leven

De strijd met depressie nu allemaal verleden tijd en ik leef intussen al 7 jaar een depressievrij leven. Ik voel mij een gelukkig mens. Ik heb mijn depressieve gevoelens tot in de wortels geheeld en ik kan nu oprecht zeggen dat ik van mijzelf hou en dat het leven mooi is.

Dit alles maakt dat ik de behoefte voel om al mijn ervaringen, inzichten en processen te delen in de vorm van een boek. Zodat het anderen verder kan helpen in hun proces.

autobiografie depressie

Nog nooit eerder beschreef iemand zo herkenbaar over zijn worsteling met depressie - Deborah 36 jaar 

Dit boek:

  • Geeft herkenning in je eigen proces, je bent niet alleen
  • Helpt je om je zelf opnieuw te ontdekken
  • Biedt handvatten waar je daadwerkelijk iets mee kan
  • Fungeert als leidraad en brengt verzachting in je eigen worsteling
  • Brengt hoop wanneer de situatie hopeloos lijkt
  • Levert gesprekken en verbinding op met anderen
  • Creëert een groter gevoel van begrip naar jezelf en/of anderen 
  • Maakt je bewust van je eigen denken, voelen en doen 
  • Inspireert om te doen wat jou werkelijk gelukkig maakt

Testimonials

Recht vanuit het hart geschreven
Fabian Ruijgrok beschrijft in dit boek hoe hij vanuit het donker terugkeert naar een lichter leven. Vol liefde geeft hij zijn leven weer kleur. Een transformatie, een andere manier van leven, terug naar de bron. Een prachtig beschreven proces. Dit boek raakt recht in het hart en kan ook anderen, die te maken hebben met depressie, inzichten en handvatten brengen.
boek depressie lees ervaring Lennie
Lennie - 64 jaar

Inspirerend tot het einde

Dit boek geeft je geen excuses meer om je donkere kanten langer te negeren of te onderdrukken.

Het ‘dwingt’ je op een zachtaardige manier om na te gaan of je bent waar je wilt zijn. Het is een bekentenis in de vorm van een kompas, maar de naald ontbreekt. Die ben je zelf. Mensen gun jezelf dit prachtige boek cadeau.


boek depressie lees ervaring Ruben
Ruben - 37 jaar
Een aanrader voor iedereen

Depressie - van overleven naar leven is raak. Fabian vertelt zijn openhartige verhaal over zijn worsteling met depressie. Het raakt je door zijn eerlijke en persoonlijke verhaal. Uit het leven gegrepen. Ik ben van mening dat hij hier heel wat mensen mee kan helpen in hun proces. Het boek levert een zinvolle bijdrage aan de bewustwording rond omgaan met depressie. Een aanrader!

boek depressie lees ervaring Susan
Susan - 53 jaar

Boekentrailer: Depressie - van overleven naar leven

'Jouw boek gaat de hele afdeling over, dat zegt toch wel veel over jouw boek'

Mijn naam is Fabian Ruijgrok en ik heb 12 jaar geworsteld met depressie

Depressie is niets om je voor te schamen

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt te maken met depressie in het leven. In de tijd dat ik zelf worstelde met depressie ging ik op zoek naar waargebeurde succesverhalen van anderen die mij konden inspireren dat depressie niet een leven lang hoeft aan te houden.

Fabian Ruijgrok

Er heerst nogal een taboe op depressie. Het wordt veelal gezien als zwakte, wat maakt dat een hoop mensen zich schamen en zichzelf afsluiten van de buitenwereld. Met dit boek wil ik daar verandering in te brengen! 

Delen vanuit mijn hart

Als ervaringsdeskundige wil ik mijn inzichten delen en een inspiratiebron zijn voor mensen die worstelen met depressie, voor naasten die willen begrijpen wat iemand doormaakt tijdens een depressie en voor professionals die werkzaam zijn in de GGZ. Door dit boek hoop ik het stigma rondom depressie nog meer openlijk bespreekbaar te maken. Ik wil laten zien dat er meer keuzemogelijkheden zijn. Je bent namelijk niet je depressie, je bent veel meer dan dat!

Missie

Met mijn boek wil ik anderen helpen in hun worsteling met depressie en een nieuw bewustzijn van licht, liefde, compassie en wijsheid delen. Ik geloof dat ieder mens de potentie heeft om een vredig, vreugdevol en liefdevol leven te creëren. 

Fabian Ruijgrok spreker seminar depressie

''Mijn missie is bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die worstelen met depressie''

''Mijn missie is bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die worstelen met depressie''

Dit is wat andere mensen hebben ervaren

Recensie Ilco boek depressie

Ilco 61 jaar - Dit boek weerspiegelt ons 'mens-zijn'

Nooit eerder las ik een boek waarin ik zoveel herkenning vond met mijn eigen leven met depressie. Wat ik zo bewonder is je openheid en oprechtheid die ik ervaar tijdens het lezen. Dank voor je inzichten Fabian. Ik las het met een lach en een traan.

Melissa 27 jaar- Begrip voor mijn ouders

Mijn ouders zijn intussen overleden, beide kampte zij met depressie. Ik heb het nooit begrepen als kind en dochter. Na het lezen van jou boek heb ik meer begrip gekregen voor hen en welke keuzes zij hebben gemaakt. Dankjewel daarvoor Fabian.

recensie frank boek depressie

 Frank 38 jaar - Zoveel herkenning!

Bijna is het boek uit en er is zeer veel herkenning.  Ik heb diverse alinea’s onderstreept want worstel zelf ook met depressie en herken zoveel zaken die jij beschrijft. Ik wens je alle goeds toe en succes met alles wat je doet. Op de manier hoe jij je presenteert en je verhaal uitlegt gaat dit veel deuren openen en veel mensen helpen. 

Noa 52 jaar - Jouw boek wordt door de hele afdeling gelezen

Ik heb je boek besteld voor mijn dochter, die al bijna ruim een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis verblijft. Zij heeft het heel erg moeilijk. Ik heb haar dit boek gegeven om te laten zien dat er zeker een lichtpuntje kan zijn. Ikzelf wil het boek ook graag lezen maar waarschijnlijk duurt dat nog even aangezien alle sociotherapeuten en verpleging het boek aan het lezen zijn. Jouw boek wordt door de hele afdeling gelezen. Zegt toch wel veel over jouw boek! Het is zo mooi, puur, openhartig geschreven en daarnaast is het ook nog eens heel leerzaam! Dankjewel Fabian.

Annabel 24 jaar - Je verwoordt alles zo duidelijk!

De boekentrailer raakte me en na het lezen van de goede recensies besloot ik het boek meteen te kopen. Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Complimenten voor je pure schrijfstijl want ondanks het thema depressie, heb je je verhaal makkelijk leesbaar beschreven. Ik deelde het met mijn familie, vrienden en collega's op het werk en er ontstonden mooie gesprekken, dankjewel Fabian. 

Demy 30 jaar - A must read

Prachtig dat je je ervaring zo hebt opgeschreven. Uit het leven gegrepen en last van depressie of niet, herkenbaar en betekenisvol denk ik. Succes met je boek. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het veel mensen aanspreekt. Ik werk bij de GGZ en vooral met jeugd. Ik neem dit boek zeker ter harte en ook om aan te raden aan cliënten. 

Vragen die ik regelmatig krijg

Ik ben bang voor de gevoelens die in mij omhoog komen als ik je boek ga lezen, raad je mij aan het boek te lezen?

Als je die angst hebt kan dat betekenen dat er nog iets in jou zit wat gezien of gehoord wil worden. Laat ik voorop stellen, alles op jouw tijd, volg je gevoel, want jij voelt dat het beste. Kan het zijn dat er nog onverwerkte emoties zitten? Je kunt kiezen om daar voor weg te blijven lopen, waarmee je jezelf in mijn ogen te kort doet. Of je kunt ervoor kiezen om het te gaan doorvoelen, wat er nog gehoord wil worden? Er zijn meer mensen geweest die het spannend vonden, achteraf gaven ze vaak aan dat ze heel blij waren het boek toch gelezen te hebben. Het gaf hen herkenning, nieuwe inzichten en minder het gevoel alleen te zijn. Dit boek is daarnaast ook juist een inspiratiebron en je kunt het boek tussentijds altijd even wegleggen.

Heb ik als naaste ook iets aan dit boek?

Ja, ik omschrijf heel precies hoe het is om te leven met een depressie. Dus als je meer inzicht en begrip wilt hebben voor een familielid of goede vriend dan kan dit boek je daarin zeker verder helpen. Ik heb al heel veel positieve reacties van naasten gehad die het boek gekocht hadden om depressie beter te begrijpen van hun partner of één van hun kinderen. En wie kan dat beter vertellen dan iemand die er twaalf jaar mee ervaring mee heeft gehad? Om teleurstelling te voorkomen, specifieke tips benoem ik er niet over, dit boek gaat puur over mijn ervaringen en inzichten. Wel beschrijf ik dit zo nu en dan in blogs op mijn website.  

Is het boek makkelijk leesbaar?

Ja, ik had zelf een concentratieboog van ongeveer 12 minuten toen ik me depressief voelde. Daarnaast heb ik zelf moeite met begrijpend lezen dus ik heb extra aandacht besteed aan begrijpelijke taal en vlotte zinnen. Ik krijg van veel lezers terug dat ondanks het onderwerp depressie, het boek makkelijk en vlot wegleest. Zelfs van mensen die jaren niet meer hebben kunnen lezen vanwege de depressie, maar mijn boek binnen een paar dagen uit hadden. 

Mijn levenswerk voor slechts 25 euro

boek depressie van overleven naar leven

Depressie - van overleven naar leven

Je bent niet je depressie, je bent zoveel meer dan dat!