Je bent niet je depressie

Je bent niet je depressie

Het verschil tussen ‘ik heb een depressie’ en ‘ik ben depressief’

Achttien jaar en ik was al klaar met het leven…Tijdens de intake van mijn eerste klinische opname kwam het ter sprake: ‘Fabian, jij bent depressief.’ De volgende dag stond het geschreven in mijn behandelplan onder het kopje klachten: ‘Je bent depressief.’

O.a. hierdoor ging ik mij identificeren met depressie. Ik stelde me voor aan de groep: ‘Ik ben Fabian en ik ben depressief.’ Maar ik ben helemaal niet mijn naam, of de depressie. Laat ik uitleggen wat ik bedoel.

Omdat ik me ging identificeren met mijn rollen, overtuigingen en waarden, kwaliteiten maakte het me zwakker. Doordat ik dit zei, ging ik erin geloven en manifesteerde ik dit in mijn leven. ‘Ik ben’ uitspraken zijn de woorden die we geven aan onze gedachten en die gedachten vormde mijn realiteit. Ik ben depressief, ik ben dik, ik ben onzeker, ik ben nutteloos, ik ben wanhopig, ik ben bang, ik ben suicidaal etc.

Doordat ik me identificeerde met deze dingen maakte me dit zwakker. Omdat ik mezelf als geheel persoon depressief ervaarde. Er was hierdoor geen ruimte meer voor andere delen in mij. Maar slechts een deel van mij voelt zich depressief en nooit als geheel persoon.

Laat ik een voorbeeld geven. Als ik zeg: ‘Ik ben depressief’ dan voelt het alsof ik als één geheel persoon depressief ‘ben’. Er is weinig ruimte voor andere dingen. En als ik zeg: ‘Een deel van mij voelt zich depressief’ voelt het al anders, het geeft ruimte, ruimte voor nog veel meer andere deelaspecten die ik in mij ‘heb’. Want ik voel me naast depressief ook weleens krachtig, creatief, zorgzaam, sociaal, vrij, vrolijk, etc. Er schuilen zoveel meer deelaspecten in mij!

Probeer het zelf maar met bijvoorbeeld het beroep dat je uitoefent: ‘Ik ben kapper’ te vervangen door ‘Ik verdien geld met het knippen van mensen hun haren’. Het verschil tussen het ‘zijn’ en een rol die je vervuld. Je bent het niet, het is een rol die je vervuld. Want naast kapper vervul je toch nog meer rollen zoals bijvoorbeeld, vriendin, moeder etc.

Op deze manier word je je bewust dat je niet je rollen, overtuigingen, kwaliteiten en gedrag ‘bent’. Je ‘hebt’ of ‘doet’ ze. En iets dat je ‘hebt’ kun je ook weer loslaten. En iets dat je ‘doet’, kun je veranderen. Je ‘bent’ zóveel meer dan je rollen, overtuigingen, kwaliteiten en gedragingen! Dit kan voelen als een ware bevrijding in jezelf. Want wat als je wel meer keuzenmogelijkheden hebt naast het deel depressie? Welke delen zitten er nog meer in jou? Word je daar nu ook niet nieuwsgierig naar?

Dit is dan ook meteen de reden dat ik gekozen heb voor de naam van mijn website: www.jebentnietjedepressie.nl

Over de schrijver
Ronnie
Door

Ronnie

op 01 Jul 2020

Beste Fabian,Ik heb je boek gelezen wat een indrukwekkend en goed geschreven boek. Echt een aanrader voor iedereen die zich depressief voelt of depressieve klachten ervaart. de weg die je hebt bewandeld en telkens weer de kracht hebt gehad om uit je dal te klimmen. in een woord respect dat je maar voor velen een inspiratie mag zijn en blijven en het je vooral in de toekomst goed mag gaan. ik wens je veel geluk liefde en vooral gezondheid toe.groetjes Ronnie Noiron

Tonko
Door

Tonko

op 23 Aug 2020

Dag Fabian,Ik ben geen lezer maar heb je boek met aandacht uitgelezen. Geschreven met compassie maar ook observerend en concreet. Erg veel herkenning en daardoor ook confronterend. Respect hoe je de depressie zo hebt weten te gebruiken en om te zetten in kracht. Zover ben ik nog niet. Ik wens je veel succes bij het inzetten van je ervaring om anderen te helpen. Ik vind het fijn als ik in gesprek ben met een hulpverlener die ook ervaringsdeskundige is heb ik gemerkt.Inspirerende groet.

Reactie plaatsen