Eenzaam en alleen

Eenzaam en alleen

Depressie en een eenzaam gevoel gaan vaak hand in hand samen. Ik schaamde me voor mijn depressie, voelde me een ‘zwakkeling’ en een mislukking omdat anderen wel gelukkig konden zijn. Ook was ik bang hoe anderen over mij zouden denken en ik wilde hen niet tot last zijn met mijn pijn. Dit maakte dat ik niet of nauwelijks over mijn depressieve gevoelens praatte.

Veel mensen, inclusief mijzelf toentertijd leven in de overlevingsstand. Continue het gevoel hebben dat er iets staat te gebeuren, continue stress of dat we moeten strijden voor iets en dat we niet mogen opgeven. Overgave is echter iets totaal anders dan opgeven. Ik heb juist niet opgegeven, maar ik heb me wel overgegeven. Overgegeven aan het jaren strijden, want strijden resulteerde in niet mijzelf kunnen zijn. Voor wie hou jij je muren omhoog? Wat maakt dat je je maskers op blijft doen en wat maakt dat je steeds weer in de vicieuze cirkel belandt?

We voelen ons eenzaam, maar we zijn niet alleen. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met een depressie in zijn of haar leven. In Nederland zijn dit ruim 800.000 mensen. Het kan iedereen overkomen! In mijn boek beschrijf ik alle processen, inzichten en ervaringen gebaseerd op mijn eigen levensverhaal; ‘Depressie – van overleven naar leven’.

Over de schrijver
Reactie plaatsen